Pirinçli Kuru Patlıcan Dolması
Paylaş
Malzemeler:
(5-6 Kişilik)
- 25 adet dolmalık kuru patlıcan
- 15 adet dolmalık kuru biber
- 250 gr yağlı kıyma
- 2 su bardağı pirinç
- 1 adet orta boy soğan
- 1 baş kuru sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yeterince tuz
- 1 limon suyu veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
Hazırlanışı:
- Kuru patlıcanlar, derin bir kaba alınır ve üzerine sıcak su eklenerek yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Kaynatılan patlıcanlar ateşten alınır ve üzerine kuru biberler eklenip kapağı kapatılarak 15 dakika bekletilir. Daha sonra suyu birkaç kez değiştirilir.
- Soğan ve sarımsak soyularak ince doğranır.
- Pirinç yıkanır ve suyu iyice süzülür.
- Kıyma, domates salçası, biber salçası, kırmızı toz biber, doğranmış soğan, sarımsak, tuz ve karabiber pirince eklenerek iyice karıştırılır.
- Yumuşayan patlıcan ve biberler, hazırlanan karışımla tamamen dolacak şekilde (fazla bastırmadan) doldurulur.
- Tencereye önce patlıcanlar, daha sonra biberler dairesel şekilde yatay olarak dizilir.
- Dolmaların üzerine ters çevrilmiş bir tabak yerleştirilir ve tencerenin kapağı kapatılır.
- Tencerenin içine 1 bardak su ve yeterince tuz eklenerek kaynamaya bırakılır.
- Kaynamaya başlayınca, kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir.
- Sumak ekşisi veya limon suyu sulandırılarak dolmaların üzerine gezdirilir ve 10 dakika daha pişirilir.
- Pişen dolmalar, 10 dakika dinlendirildikten sonra sıcak olarak yufka ekmekle servis edilir.