Ekşili Ufak Köfte
Paylaş
Malzemeler:
(5-6 Kişilik)
Köfte İçin:
- 2 su bardağı köftelik ince bulgur
- 250 gr çiğ köftelik et
- 1 adet küçük kuru soğan
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- Karabiber
Yemek İçin:
- 500 gr az yağlı parça et (kuşbaşı doğranmış)
- 1 su bardağı nohut
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- ½ yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı sumak ekşisi veya 1 limonun suyu
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı sade yağ veya tereyağı, veya ½ su bardağı zeytinyağı
- Tuz
Etin Hazırlanışı:
- Kuşbaşı doğranmış et, bir tencerede 5-6 bardak su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır.
- Kaynamaya başlayan etin üzerindeki köpük alınır.
- Geceden ıslatılmış nohut, domates salçası ve biber salçası eklenerek, orta ateşte et ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Sumak ekşisi ilave edilir ve 10-15 dakika daha kaynatılır.
- Pişen etin üzerine kuru nane, karabiber ve kırmızı toz biber serpilir. Kızdırılmış yağ gezdirilir.
Köftenin Hazırlanışı:
- Köftelik ince bulgur, çiğ köftelik et, kırmızı toz biber, tuz, karabiber ve ince doğranmış soğan iyice karıştırılarak yoğrulur.
- Yoğurma sırasında eller azar azar su ile ıslatılarak, köfteler avuç içinde dağılmadan yuvarlanabilecek kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edilir.
- Yoğrulan köfte, nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlanır ve bir süzgece konur.
- Bir tencereye 2 bardak su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynatılır. Kaynayan suyun üzerine süzgeçteki köfteler yerleştirilir ve ağzı kapalı şekilde 15 dakika buharda pişirilir.
- Pişen köfteler geniş bir tepsiye boşaltılıp soğumaya bırakılır.
Servis Şekli:
- Pişen etin içine buharda pişirilmiş köfteler eklenir ve hafif ateşte ısıtılarak sıcak servis yapılır.
- Köftelerin yenecek kadar kısmının pişmiş etle karıştırılması önerilir. Çünkü sulu et içinde bekletilen köfteler yumuşayabilir ve lezzetini kaybedebilir.
Notlar:
- Elle yoğrulan köfte, et değirmeninden çekilerek de yumuşatılabilir. Değirmenden çekilen karışım, elle biraz daha yoğrularak sakız kıvamına getirilmelidir.
- Ekşili ve Yoğurtlu Ufak Köftenin Saklanması:
-
- Bir tencerede kaynayan suyun üzerine süzgeç yerleştirilir (süzgeç suya değmemelidir).
- Yuvarlanmış köfteler süzgece konur ve ağzı kapalı şekilde 15 dakika buharda pişirilir.
- Pişen köfteler geniş bir tepsiye boşaltılıp soğumaya bırakılır.
- Soğuyan köfteler, buzdolabı poşetlerine konularak derin dondurucuda 1 ay kadar saklanabilir.
- Derin dondurucudan çıkarılan köfteler, pişen etin içine atılarak bir taşım kaynatılır ve servis yapılır.