Ekşili Ufak Köfte

Ekşili Ufak Köfte

Malzemeler:
(5-6 Kişilik)

Köfte İçin:

Yemek İçin:

  • 500 gr az yağlı parça et (kuşbaşı doğranmış)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • ½ yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sumak ekşisi veya 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sade yağ veya tereyağı, veya ½ su bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Etin Hazırlanışı:

  1. Kuşbaşı doğranmış et, bir tencerede 5-6 bardak su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır.
  2. Kaynamaya başlayan etin üzerindeki köpük alınır.
  3. Geceden ıslatılmış nohutdomates salçası ve biber salçası eklenerek, orta ateşte et ve nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  4. Sumak ekşisi ilave edilir ve 10-15 dakika daha kaynatılır.
  5. Pişen etin üzerine kuru nane, karabiber ve kırmızı toz biber serpilir. Kızdırılmış yağ gezdirilir.

Köftenin Hazırlanışı:

  1. Köftelik ince bulgur, çiğ köftelik et, kırmızı toz biber, tuz, karabiber ve ince doğranmış soğan iyice karıştırılarak yoğrulur.
  2. Yoğurma sırasında eller azar azar su ile ıslatılarak, köfteler avuç içinde dağılmadan yuvarlanabilecek kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edilir.
  3. Yoğrulan köfte, nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp yuvarlanır ve bir süzgece konur.
  4. Bir tencereye 2 bardak su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynatılır. Kaynayan suyun üzerine süzgeçteki köfteler yerleştirilir ve ağzı kapalı şekilde 15 dakika buharda pişirilir.
  5. Pişen köfteler geniş bir tepsiye boşaltılıp soğumaya bırakılır.

Servis Şekli:

  1. Pişen etin içine buharda pişirilmiş köfteler eklenir ve hafif ateşte ısıtılarak sıcak servis yapılır.
  2. Köftelerin yenecek kadar kısmının pişmiş etle karıştırılması önerilir. Çünkü sulu et içinde bekletilen köfteler yumuşayabilir ve lezzetini kaybedebilir.

Notlar:

  1. Elle yoğrulan köfte, et değirmeninden çekilerek de yumuşatılabilir. Değirmenden çekilen karışım, elle biraz daha yoğrularak sakız kıvamına getirilmelidir.
  2. Ekşili ve Yoğurtlu Ufak Köftenin Saklanması:
    • Bir tencerede kaynayan suyun üzerine süzgeç yerleştirilir (süzgeç suya değmemelidir).
    • Yuvarlanmış köfteler süzgece konur ve ağzı kapalı şekilde 15 dakika buharda pişirilir.
    • Pişen köfteler geniş bir tepsiye boşaltılıp soğumaya bırakılır.
    • Soğuyan köfteler, buzdolabı poşetlerine konularak derin dondurucuda 1 ay kadar saklanabilir.
    • Derin dondurucudan çıkarılan köfteler, pişen etin içine atılarak bir taşım kaynatılır ve servis yapılır.
Bloga dön