Dövmeli Alaca Çorba
Paylaş
Malzemeler:
(4-5 Kişilik)
- 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
- ½ su bardağı nohut
- 1 su bardağı mercimek
- 2-3 adet orta boy kuru soğan
- ½ su bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş tarhun
- 2 adet kuru dolmalık kırmızı biber
Hazırlanışı:
1. Dövme ve nohut bir gece önceden yıkanır ve üzerini örtecek kadar suda bekletilir (en az 6-7 saat).
2. Ertesi gün, su süzülür ve 6-7 bardak su ile tuz eklenerek ateşe konur. Kaynayınca köpük alınır, kapağı kapatılarak nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
3. Yıkanmış mercimek, halka doğranmış soğan ve isteğe bağlı ikiye bölünmüş kuru kırmızı biber eklenir.
4. Mercimek ve soğanlar piştikten sonra, kızdırılmış yağ, kırmızı toz biber ve tarhun karışımı çorbanın üzerine gezdirilir.
Servis:
Dövmeli alaca çorba, karışık turşu ile sıcak servis edilir.
Notlar:
1. Geceden ıslatılan dövme ve nohut pişerken karıştırılmamalıdır, aksi halde tencerenin dibine yapışabilir.
2. Dövmeli ve bulgurlu alaca çorbalar yüksek kalorili olduğu için yaz aylarında değil, kış ve bahar aylarında tüketilmesi önerilir.
Afiyet olsun! 😊