
Dövmeli Alaca Çorba
Paylaş
Malzemeler:
(4-5 Kişilik)
- 1 su bardağı dövme (aşurelik buğday)
- Yarım su bardağı nohut
- 1 su bardağı mercimek
- 2-3 adet orta boy kuru soğan
- Yarım su bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı kurutulmuş tarhun
- 2 adet kuru dolmalık kırmızı biber
Hazırlanışı:
- Dövme ve nohut bir gece önceden yıkanır ve üzerini örtecek kadar suda bekletilir (en az 6-7 saat).
- Ertesi gün, su süzülür ve 6-7 bardak su ile tuz eklenerek ateşe konur. Kaynayınca köpük alınır, kapağı kapatılarak nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Yıkanmış mercimek, halka doğranmış soğan ve isteğe bağlı ikiye bölünmüş kuru kırmızı biber eklenir.
- Mercimek ve soğanlar piştikten sonra, kızdırılmış yağ, kırmızı toz biber ve tarhun karışımı çorbanın üzerine gezdirilir.
Servis:
Dövmeli alaca çorba, karışık turşu ile sıcak servis edilir.
Notlar:
- Geceden ıslatılan dövme ve nohut pişerken karıştırılmamalıdır, aksi halde tencerenin dibine yapışabilir.
- Dövmeli ve bulgurlu alaca çorbalar yüksek kalorili olduğu için yaz aylarında değil, kış ve bahar aylarında tüketilmesi önerilir.
Afiyet olsun! 😊